måndag 27 oktober 2008

En start BMI på 52...



Har nu suttit och läst en massa om GBPoperationer. De flesta nöjda, några drabbade av komplikationer... andra som ej opererat sig avråder från op. De opererade rekommenderar. Några texter är svårbegripliga, andra skrämmande.
Men med 30års bantning och ett BMI på 52 så ser jag detta som min chans att få hjälp till ett normalare liv...
t.ex. sitta bekvämt i en karmstol utan att ha stolen kvar på höfterna när man reser sig.

Gastric bypass (GBP).
Operationen innebär att en liten ficka skapas och att man till denna ficka kopplar upp tunntarmen. På så sätt förbikopplas den större delen av magsäcken och maten åker direkt ner till tunntarmen.
Detta innebär att man tvingas att äta mycket mindre, då det bara är en liten ficka av magsäcken som används till maten. Man tar inte heller upp näringen ur maten på samma sätt som en icke-opererad då en del att tunntarmen också är bortkopplad.

Risker med operation
Om man har en kraftig övervikt så har man en ökad risk vid all form av kirugi. Man kan t.ex. drabbas av blödningar, proppar i ben eller till lungorna och en risk för sårinfektioner.
Så här säger en statistik som jag tittat på:
Sårinfektion 2-5%
Blödning eller läckage som gör ny operation nödvändig 1%
Dödsfall till följd av komplikation är mindre än 1%

Andra komplikationer…
Efter GBP så kan vitamin- och mineralbrist uppstå, därför behöver man tillskott av detta. Mat kan fastna mellan fickan och tarmen och då kan man få lov att göra en gastroskopi för att avlägsna maten. Efter GBP så måste maten tuggas extremt nogsamt.

Inga kommentarer: